21-06-2020
Tafelmethode met stoplichtkaartjes
Ieder kind krijgt ermee te maken; tafels! Eerst wordt er begonnen met de tafels van 1 en 10 en die zitten vaak snel in hun hoofd, maar de andere tafels kunnen voor kinderen problemen opleveren. Soms lukt het gewoon niet. In mijn praktijk zie ik dit ook regelmatig. Kinderen hebben het idee dat ze vreselijk veel sommen uit hun hoofd moeten leren en de moed zakt in hun schoenen. Ik was dus al een tijdje op zoek naar een methode om de kinderen het toch te kunnen leren. Door collega RT-ers werd ik gewezen op deze methode. Zaterdag 20 juni 2020 heb ik de training gevolgd en ik kan me nu dus ambassadeur noemen!
Wat houdt de training in?
De Tafelmethode met Stoplichtkaartjes is bedacht door Els Roessingh-Van Iterson in de vorige eeuw. Esther Monfils heeft het stokje van haar overgedragen gekregen in 2008. De 1x, 10x, 5x structuur als kapstok van de tafels is de basis in de Tafelmethode met Stoplichtkaartjes. Middels de metafoor van een stoplicht leren kinderen vanuit de 1x, 10x en 5x structuur (de groene kaartjes) het een of twee groepje(s) meer of minder principe (oranje en rode kaartjes). Naast het noemen van de tafels, de auditieve input, is er ook aandacht voor het zichtbaar maken van de tafels, de visuele input, en het ervaren, de kinestetische input.
Door deze methode verkrijgen leerlingen inzicht, ze worden een rekendenker zou je kunnen zeggen, waarbij een aantal denksturende vragen centraal staan. In deze methode is er naast inzicht ook aandacht voor automatiseren én memoriseren. Automatiseren is een proces van opeenvolgende handelingen en memoriseren is het direct weten of benoemen. In tafeltaal is de tafel 5x4 geautomatiseerd als de leerling denkt 'dat is de helft van 10x4, dus 20' en gememoriseerd als '20' direct uit het geheugen kan worden opgeroepen. Door het automatiseren van de denkstappen die achter de gekleurde kaartjes schuilgaan, wordt uiteindelijk toegewerkt naar memorisatie. Oefening en herhaling is daarbij heel erg belangrijk.
Kijk ook op www.stoplichtkaartjes.nl/ambassadeurs
Op de website zijn diverse materialen te downloaden om mee te werken. Wil je liever dat ik je kind hierin begeleid, neem dan contact op!
13-10-2017
Sinds afgelopen maandag mag ik mezelf officieel Reken Remedie Specialist noemen! Reken Remedie is een methode die is ontwikkeld door Karen van der Leest en die vooral voor Remedial Teachers iets extra's biedt.
In deze methode zijn alle domeinen van het rekenen (automatiseren, breuken, procenten, cijferen, metriek stelsel, komma getallen en klokkijken) op een duidelijke en gestructureerde manier beschreven. Ik heb dan ook genoeg materiaal om een heel schooljaar met een kind aan de slag te kunnen, afhankelijk van wat de domeinen zijn waar een kind moeite mee heeft.
Ik ben dan ook zeer enthousiast over deze methode en zal deze de komende tijd gaan inzetten bij leerlingen die moeite hebben met bepaalde domeinen van het rekenen.